Tot mai mulţi clujeni sunt interesaţi de automobilele electrice

Automobilele electrice devin o prezenţă tot des întâlnită pe străzile Clujului. Pe de o parte, dezvoltarea tehnologică rapidă şi scăderea costului bateriilor au dus la ieftinirea unor asemenea maşini. Pe de altă parte, există maşini electrice care pot fi utilizate ca urmare a adoptării conceptului de car sharing. De asemenea, contează şi dezvoltarea tot mai rapidă a infrastructurii de alimentare şi realimentare a unor asemenea maşini.

Tot mai mulţi clujeni sunt interesaţi de automobilele electrice, din mai multe motive. În ultimii ani, tehnologia a evoluat foarte rapid şi a crescut spectaculos autonomia oferită de bateriile acestor maşini. În al doilea rând, costul acestor baterii a scăzut foarte mult, ceea ce a dus la ieftinirea semnificativă a automobilelor electrice. În al treilea rând, noile automobile electrice înglobează tehnologii de ultima generaţie şi devin tot mai mult un simbol al statutului social. În fine, un al patrulea motiv pentru care clujenii care au banii necesari cumpără automobile electrice este reprezentat de faptul că acestea poluează foarte puţin, în condiţiile în care au emisii zero, spune directorul unei firme care vinde astfel de maşini, Autotransilvania, dealer BMW, Marius Zăhan.

 

”O spun ca reprezentant al unui actor de pe o piaţă aflată într-o perioadă optimă, de creştere. Am constatat încă de anul trecut o creştere a interesului pentru maşinile electrice şi hibrid, dar trebuie să avem şi o dezvoltare a logisticii, adică a numărului de staţii de încărcare”, a spus Marius Zăhan.

 

La Cluj, nu doar cei care au bani pot să folosească astfel de maşini electrice. Există şi firme de închiriat maşini sau platforme de tip car sharing care pun la dispoziţia clienţilor automobile electrice, spune reprezentantul unei platforme de car sharing, Gabriel Oniga. ”Pony are o flotă de 80 de maşini. Două dintre ele sunt electrice la Cluj. De asemenea, la Bucureşti mai avem cinci maşini electrice şi mai avem disponibilitatea să mai ajungem încă 30. Însă avem nevoie de mai multe staţii de încărcare. Vă daţi seama, nu ne putem descurca cu 30 de maşini la două staţii de încărcare”, a spus Gabriel Oniga.

 

Utilizarea maşinilor electrice este încurajată şi de dezvoltarea infrastructurilor necesare acestui tip de automobile. Deja, în Cluj-Napoca, există patru staţii publice de alimentare, unde maşinile electrice pot fi încărcate gratuit. Prima staţie de încărcare a unei entităţi publice din Cluj a fost inaugurată zilele trecute la hotelul Univers T, deţinut de Consiliul Judeţean. De asemenea, Univers T este, totodată, primul hotel din judeţul Cluj care dispune de o astfel de staţie de încărcare, destinată clienţilor hotelului, restaurantului sau terasei acestei unităţi turistice, după cum spune directorul Univers T, Valentin Lungu.

 

Primăria Cluj-Napoca a anunţat că va pune gratuit teren la dispoziţia celor care doresc să construiască staţii de alimentare pentru automobilele electrice. În plus, maşinile electrice au primit dreptul să circule în Cluj pe benzile rutiere rezervate transportului în comun.

Related posts

Leave a Comment